Aktualności|

Otwarcie dodatkowego centrum logistycznego w Hiszpanii

Arvato otworzyło nowe centrum logistyczne w mieście Parla, zlokalizowanym ok 20 kilometrów na południe od Madrytu.

W obiekcie o powierzchni 25 000 metrów kwadratowych będzie świadczona obsługa logistyczna dla kanału e-commerce dużej firmy z branży odzieżowej.

„Otwarcie magazynu w Parla potwierdza naszą strategię rozwoju z naciskiem na e-commerce i branże zorientowane na klienta końcowego.” – mówi  Emilio Juaranz, Managing Director Arvato Supply Chain Solutions w Hiszpanii.

Pod tym względem Hiszpania jest rynkiem o dużym potencjale,  na którym warto inwestować w przyszłości. Jednocześnie nasz kraj jest ważna częścią międzynarodowej sieci Arvato. Oprócz w Parla, firma zarządza dwiema innymi lokalizacjami w Alcalá de Henares o powierzchni ok 28 000 m2. Emilio Juarenz: „Głównym celem Arvato jest dalsza ekspansja globalna, aby oferować klientom skalowalną infrastrukturę i wysoką elastyczność. W ten sposób możemy wspierać firmy na ich rynkach docelowych i zapewniać szybki dostęp do nowych krajów. W tym celu w 2021 r. dokonano inwestycji w sieć logistyczną na całym świecie o powierzchni magazynowej przekraczającej 250 000 m2. Częścią tej strategii jest również centrum logistyczne w Parla. Montepino Logística, jeden z wiodących deweloperów logistycznych w Hiszpanii przygotował budynek pod potrzeby firmy. Nowoczesne centrum ma wysokość 11 metrów i jest wyposażone w 25 ramp załadunkowych do sprawnego przyjmowania i wydawania towarów. Dzięki lokalizacji w aglomeracji Madrytu, bliskości węzłów transportowych i dostępowi do autostrady A-42 łączącej Madryt z Toledo, obiekt spełnia wszystkie wymagania dotyczące szybkiej dystrybucji zamówień w wymagającym kanale online.

„W nowym centrum logistycznym będziemy zatrudniać średnio ok 600 pracowników, zapewniając całodobową obsługę trzyzmianową” – mówi Emilio Juaranz, podkreślając znaczenie tego miejsca dla regionu. „Liczba ta może wzrosnąć nawet do 1000 osób w peakach wysyłkowych”. Aby zapewnić komfortowe warunki podczas przerw, deweloper wyposażył nieruchomość w obszar z dużym tarasem zewnętrznym.

Centrum dystrybucyjne wyznacza również standardy jakości i zrównoważonego rozwoju. Zostało odnowione  przez Montepino Logística uzyskując certyfikat Złotego Standardu systemu klasyfikacji LEED („Leadership in Energy and Environmental Design”) przyznawanego przez US Green Building Council dla zrównoważonych budynków.

Masz pytanie?

Skontaktuj się z nami.